Skip links

Ze houdt niet van zichzelf….

Als moeder van een tiener gebeurt het regelmatig dat ik het voorrecht heb jeugd naar allerlei activiteiten en events te rijden. Het mooie is dat ik zelf ook vaak mooie dingen van het programma en de gebeurtenissen daaromheen oppik. Gisteravond bijvoorbeeld. We gingen naar een youth-worship, waar zo’n 700 tieners en jongeren God aan het aanbidden waren en velen een honger hadden de stem van God in hun leven te verstaan.

Op een gegeven moment viel mijn oog op een jongen en een meisje. Ze stonden wat achteraf en het meisje had het duidelijk moeilijk. Ze stond ineengedoken en verkrampt terwijl de jongen zorgzaam en liefdevol met haar probeerde te spreken, maar haar niet kon bereiken. Na verloop van tijd vroeg ik of ik iets voor hen kon doen, en de jongen vertelde iets over haar moeilijke situatie. Ik vroeg hen of zij een relatie hadden. Hij reageerde wat verlegen en zei: nee, nog niet. Ze houdt niet van zichzelf en dan is het niet zo verstandig om een relatie te beginnen.

Deze jongen raakte mij enorm. Wat een wijsheid! Onwillekeurig moest ik denken aan de vele jongeren die ik gesproken heb tijdens voorlichtingen en gastlessen. Er zijn zoveel jongens die van de kwetsbaarheid van meisjes misbruik maken om hen gemakkelijk te ‘scoren’. En ik heb zoveel jongeren gesproken die aan een relatie zijn begonnen terwijl ze zich onzeker, depressief of op een andere manier ongelukkig voelden, in de hoop dat de ander hen gelukkig zou maken en de innerlijke leegte zou vervullen. Veel van deze relaties hielden maar kort stand. Ik heb meisjes gesproken die, nadat ze in zo’n onstabiele relatie haar maagdelijkheid hadden verloren, zich aan allerlei risicogedrag hebben overgegeven, omdat het ‘nu toch allemaal niet meer uitmaakt’. In plaats van gelukkig te worden worstelen ze nu naast de problemen die er al waren ook nog eens met de pijn van verbroken relaties en het gevoel afgedankt te zijn.

Wat een tegenstelling met deze jongen! Ik heb mijn respect naar hem uitgesproken om de liefdevolle en respectvolle manier waarop hij met dit meisje omgaat.

Ik maak even de sprong naar de methode Onweerstaanbaar. Deze methode begint met een stuk identiteitsvorming. Wij geloven namelijk dat jongeren het beste gezonde keuzes kunnen maken wat betreft relaties en seksualiteit vanuit een basis van zelfkennis, zelfrespect en zelfaanvaarding. Immers, als je jezelf niet kent, respecteert en aanvaardt, hoe zou je dan een ander kunnen ‘liefhebben als jezelf’, laat staan daar een verbintenis mee aangaan?

Wij geloven erin dat Onweerstaanbaar goede handvatten geeft aan opvoeders zodat zij (hun) kinderen en jongeren kunnen coachen zodat zij ontdekken hoe ze verstandige keuzes kunnen maken op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Hierdoor leren zij gezonde relaties aan te gaan en op een bepaald moment een gezonde langdurige liefdesrelatie op te bouwen.

 

X