Skip links

Wat maakt je het meest gelukkig?

Al jaren werk ik met mensen die werken in de prostitutie en mensen met een seksverslaving. Soms vraag ik aan een man: wat zoek je eigenlijk bij een prostituee? Het antwoord ligt dan vaak in de trant van: tja… een beetje warmte, een beetje liefde, geluk…

Ook ben ik preventiewerker,  en als ik tijdens een voorlichting aan kinderen of jongeren vraag, dan is het antwoord steevast: huisje boompje beestje en gelukkig worden. En vaak zeggen ze er dan achteraan: en trouwen en een gezin krijgen en oud worden met wie dan mijn man/vrouw is.

Iedereen heeft de droom om gelukkig te worden, maar wanneer we daarin teleurgesteld worden gaan we steeds minder in die droom geloven. Er is al veel onderzoek gedaan naar wat ons gelukkig maakt. En juist zo’n onderzoek kwam ik vanochtend tegen. Psychiater Robert Waldinger is leider van een onderzoek naar geluk, dat al 75 jaar loopt. Hij ontdekte: goede en hechte relaties maken ons gelukkig en houden ons gezond. In dit filmpje deelt hij drie belangrijke lessen uit dat onderzoek, en geeft hij levenslessen mee over hoe je een gelukkig leven dat voldoening geeft kunt leiden. 

Hoe opmerkelijk is het dat de conclusies uit jarenlang onderzoek vrijwel naadloos aansluiten op de dromen van jonge mensen! In de perceptie van kinderen en jongeren staat geluk haast gelijk aan een levenslange liefdesrelatie.

Als ouders en opvoeders willen we het beste voor onze kinderen, en gunnen we hen hun dromen waar te maken. Vaak investeren we in gezondheid, een goede opleiding, sport en hobby’s. We willen vooral dat onze kinderen het gaan redden in het leven, misschien vinden we carrière zelfs belangrijk voor hen. Maar: vraag eens wat hun diepste  droom is!  Durven en kunnen we daarin met hen te investeren?

Misschien is je reactie: een goeie relatie, hoe kun je daar nu  in investeren? Dat is toch een kwestie van geluk hebben? Misschien lach je wel een beetje meewarig om deze droom van kinderen, en denk je: tja, die droom had ik vroeger ook, maar daar is niets van terecht gekomen. Hier schreef ik drie jaar geleden een blog over; ik zal niet in herhaling vallen, dus lees hem eens terug.

Er ligt hier een enorme uitdaging. Door te investeren in een gezond zelfbeeld van onze kinderen kunnen we hen helpen en leren weerbaar te zijn en gezonde relaties aan te gaan. Wat  de seksuele opvoeding betreft weten we inmiddels uit de neurowetenschap dat seks zorgt voor een diepe hechting met je partner, en dat die hechting optimaal blijft wanneer je het bij één partner houdt. Beschadigt dat vermogen om te hechten, dan wordt het lastig om een goede en hechte relatie in stand te houden. Ook dat mogen we onze kinderen leren, zelfs wanneer dit een enigszins controversieel en niet zo’n populair standpunt is.

Je kind wil gelukkig worden, dat is zijn/haar droom. Als opvoeders mogen wij helpen deze droom te verwezenlijken!

X