Skip links

Voetje voor voetje

Het liefst was ik vanmorgen mijn bed weer in gekropen.. Een koutje onder de leden, stramme spieren, reden genoeg om eens een dag bank of bed warm te houden..  Of zal ik toch in de benen gaan in een poging de verkoudheid er uit te lopen?

Ik koos voor het laatste, maar wat een ellende. Proestend, piepend en zwetend baande ik mij een weg door het ontwakende landschap, elke stap als een pijnlijke gevoelssensatie ondergaande.  Eén gedachte speelde er maar als een mantra door mijn hoofd: ik-wil-naar-huis-. Gelukkig kwam de McD in zicht, dat betekent een pauze! Amechtig stortte ik me met mijn neus in de cappuccinoschuimkraag, werkte me vervolgens weer omhoog om aan de tweede etappe van de geplande wandeling te beginnen. Rustig lopend constateerde ik na weer een uur: hé, wat loop ik heerlijk, en wat is het hier mooi! En nog leuker: ik voel me een stuk beter dan vanochtend! Dat geeft de burger moed, en met deze goede moed heb ik de laatste 15 kilometer afgelegd..

Wandelen zie ik als de ultieme metafoor voor de vrouwen uit de Redlight, wanneer zij het proces aangaan om een leven buiten de prostitutie te starten. Wat zijn er voor hen veel hobbels te nemen voordat zij hun leven enigszins op de rit hebben. Uitkering aanvragen, schulden aflossen, werk zoeken, taalles, huisvesting, soms een geschikte veilige plek, de juiste begeleiding of therapie.

Veel vrouwen willen al jaren uit het vak stappen, maar krijgen het op de één of andere manier niet voor elkaar om de eerste stap te zetten. Het leven binnen de prostitutie is bekend, maar wat staat hen daarbuiten allemaal te wachten? Ook: vaak hebben vrouwen kleine of grotere schulden uitstaan bij diverse mensen. Vaak kiezen zij ervoor om toch maar weer te blijven werken om die te kunnen aflossen. Geen werk betekent geen geld. En geld is altijd nodig.

Wanneer een vrouw eenmaal die eerste stap gezet heeft -en wàt is die eerste stap zwaar- is er nog een enorm traject af te leggen. Het gaat letterlijk voetje voor voetje. Stapels documenten die moeten worden opgevraagd, doorgespit, ingevuld.. Onaangename verrassingen zoals hoge belastingaanslagen komen om de hoek kijken. Soms krijgt de vrouw de familie in haar thuisland tegen zich omdat ze geen geld meer kan sturen. Pooiers die opeens poeslief zijn om hen met mooie praatjes en beloften proberen terug te krijgen. Onzekerheid, zeker wanneer zij langere tijd in de prostitutie heeft gewerkt, over haar vermogen om ander werk te verrichten. Die eerste etappe gaat letterlijk met vallen en opstaan.

Vandaag heb ik zo’n 25 kilometer gelopen. Dat zijn ongeveer 35000 stappen. Een stap op zich lijkt onbeduidend, toch is elke stap nodig om die afstand te lopen. Wanneer je geblesseerd of ziek bent, is elke stap pijnlijk. Je kunt het idee hebben dat je geen moer opschiet. Wanneer vrouwen zijn gestopt met de prostitutie, zien we vaak dat er allerlei emoties, die zij lange tijd hebben weggestopt omdat ze anders niet konden functioneren, naar boven komen. Vorige week zei één van hen: prostitutie maakt je psychisch helemaal kapot. Kun je voorstellen wat een energie het kost om al die stappen te zetten terwijl er zoveel door je heen gaat?

Komende zomer ga ik weer heel veel stappen zetten, tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Vier dagen 40 kilometer, in totaal zo’n 225000 stappen. Als ik de eerste niet zet, kom ik nooit aan de finish. Toch houd ik van deze uitdaging! Ik laat me weer sponsoren voor Bright Fame. Elke euro gaat naar deze stichting. zodat vrouwen geholpen kunnen worden bij het zetten van hun stappen.

Ook financieel gezien werkt het zo. Elke euro is er één, en vele euro’s bij elkaar zorgen voor een bedrag waar we werkelijk iets mee kunnen.

Stel dat iedereen één euro sponsort…. dat kan via deze link: http://www.devierdaagsesponsorloop.nl/lopers/tanja-blokland-westra

 

 

 

X