Skip links

Seks-voor-het-huwelijk

Onlangs werd me de vraag  gesteld: ‘Wat vertel je die kinderen eigenlijk?’ Nadat ik de vraagstelster vragend aankeek, verduidelijkte ze: ‘over seks voor het huwelijk’.

Wanneer ik mijn bedrijf Power in Purity (PiP) ergens mag presenteren, komt deze vraag allicht aan bod. Ik spreek regelmatig voor jeugdgroepen van kerken, en soms lijkt het alsof de leiding is gerustgesteld als ze bij voorbaat weet dat ik verkondig dat seks-voor-het-huwelijk niet mag. Helaas is veel seksuele voorlichting die tieners in christelijke kring gekregen hebben beperkt tot wat ‘technische’ informatie over geslachtsgemeenschap en voortplanting, en de boodschap dat ‘het’ niet mag voor het huwelijk. Wat er precies niet mag blijft onduidelijk en waarom het niet mag moeten ze maar in de Bijbel nalezen.  Punt. Met deze informatie weten tieners en jongeren nog steeds niets waar zij iets aan hebben.

Het zal duidelijk zijn dat de meeste tieners met deze informatie weinig kunnen en daarom hun eigen weg uitstippelen. In gesprek met hen heb ik ontdekt dat velen worstelen met seksualiteit. Er zijn genoeg kerkelijke jongeren die  seksueel actief zijn of zijn geweest, maar omdat ze hebben geleerd dat het niet mag voelen ze zich schuldig. Ze zijn verward als ze na een beëindigde relatie verdriet hebben, maar er niet over durven praten omdat ze iets hebben gedaan wat niet mag. Ze kunnen het verscheurde gevoel, het gat in hun hart, niet begrijpen omdat ze niet weten wat seks werkelijk met je doet.

Als ik een spreekbeurt houd voor tieners spreek ik bij voorkeur  niet over seks-voor-het-huwelijk. Ik geef ook geen seksuele voorlichting. Ik leg uit wat seks met je doet. Seks hebben met iemand is je verbinden met die ander. Ik leg uit hoe dat neurologisch werkt, dit kun je lezen in een vorig blog: http://powerinpurity.nl/seks-en-neurowetenschap-2/ , en hoe de hersenen dit vertalen naar de beleving van de beide sekspartners.

Als christen wil ik een bijbels uitgangspunt hanteren. De Bijbel geeft echter geen letterlijke geboden of verboden om iemand hun ‘speeltje’ af te pakken. Jammer voor mensen die dat denken, maar seks is geen speeltje, maar een activiteit die geest, ziel en lichaam aangaat. De Bijbel geeft duidelijke richtlijnen waarbij de diepste essentie van seksualiteit in een veilige context beleefd en gevierd kan worden. De kracht van seks ligt in de exclusiviteit ervan. Het is de meest intieme lichamelijke uiting van liefde voor iemand -je geliefde- met wie je op ieder terrein van je leven diep verbonden bent. In een huwelijk bezegel je dit verbond, en spreek je trouw en toewijding uit naar elkaar. Vandaar dat het huwelijk, waar beide partners zich blijvend voor inzetten, een kader vormt waarbinnen je van seksualiteit in veiligheid kunt genieten.

Wanneer tieners de enorme waarde en betekenis van seksualiteit ontdekken, ontdekken ze zelf dat ze iets heel kostbaars ontvangen hebben. Iets kostbaars waar je heel zorgvuldig mee om mag gaan en koesteren tot je degene ontmoet met wie je dat op een bepaald moment in de meest veilige setting wilt delen.

 

 

 

 

 

 

X