Skip links

Seks volgens het boekje

‘Het liefst zou ik een lijstje willen hebben waarop staat wat wel en wat niet mag voor het huwelijk’, zei een jongere laatst tegen me. Deze persoon heeft al een tijdje verkering, is christen en vraagt zich af hoever zij als stel ‘mogen’ gaan met seksualiteit terwijl zij nog niet getrouwd zijn.

Iemand anders hoorde ik zeggen: ‘Ik weet dat het eigenlijk niet ‘hoort’ om porno te kijken, maar ja, het is zo verleidelijk en zo makkelijk om er bij te komen.

Zo zijn er legio vragen die christenen stellen over seksualiteit.

Gek genoeg is binnen kerken en christelijke organisaties het gesprek over seksualiteit geen inhoudelijk, maar een moreel gesprek geworden met als hoofdvraag: ‘Wat mag wel en wat mag niet?’ Dat kan voor veel  hoofdbrekens zorgen.

Tegelijkertijd is de meest gangbare maatschappelijke norm voor seksualiteit: ‘Doe waar je je goed bij voelt. Alles kan en mag, zolang je het maar veilig doet en niemand ‘echt’ pijn doet’. Dit is de boodschap waar onze jongeren mee opgroeien, en die ook ons als opvoeders de hele dag overspoelt. Voor tieners en jongeren is de druk om seksueel actief te zijn enorm. Je hoort pas echt bij de groep als je ‘het’ ook doet. Zo kunnen zij op jonge leeftijd met seks beginnen, terwijl ze niet weten wat voor impact het op hun leven heeft.

Als organisatoren van het symposium Seks volgens het Boekje vinden we het van groot belang dat kinderen en jongeren leren wat gezonde seksualiteit is. Hoe leer je hen de waarheid over seks, zodat ze goede keuzes kunnen maken? Hoe ga je het gesprek met ze aan? Met dit symposium willen we ouders, jeugdleiders, docenten en andere betrokkenen daarin ondersteunen en toerusten.

Identiteit en seksualiteit hebben veel met elkaar te maken. Wie je als persoon bent en wat voor jou belangrijk is zal de manier waarop je met seksualiteit omgaat beïnvloeden. Wist je dat de Bijbel ontzettend veel zegt over wie je bent, over identiteit,  relaties en seksualiteit? In plaats van een lijst te maken van wat wel en niet mag of hoort is het een geweldige uitdaging om te ontdekken wat Gods geniale ontwerp en gedachten  hier over  zijn.

Er is een inspirerend en afwisselend programma met onder andere twee seminars en acht workshops, waarin verschillende aspecten van seksualiteit belicht worden. Ongetwijfeld zijn er een aantal onderwerpen waar je altijd al meer van had willen weten.

Tijdens het symposium is ook de lancering van Het Boekje. Dit boekje is voor tieners geschreven door de initiatiefnemers van het symposium. Hierin wordt kort en bondig uitgelegd hoe seksualiteit werkt,  wat het met je doet en wat de Bijbel daarmee te maken heeft. Het Boekje wordt gratis beschikbaar gesteld. Ook het symposium is gratis, maar geef je wel van tevoren op. Dat kan hier.

Wees welkom en laat je inspireren, bemoedigen en opbouwen!

 

De initiatiefnemers zijn

BU Together 

Chris 

No Apologies 

Power in Purity 

Raise Up 

 

 

X