Skip links

Seks en neurowetenschap

Wat is dat toch met seks?

Wat maakt  dat seks zo fascineert?

Hoe komt het dat het onderwerp ‘seks’, zodra het wordt benoemd, beschreven of gezien direct de volle aandacht krijgt?

Nieuw neurowetenschappelijk onderzoek laat zien dat belangstelling voor seks in onze hersenen zit ingebouwd. Men zegt zelfs wel eens dat  hersenen het grootste seksuele orgaan van de mens is. De hersenen zorgen namelijk voor effecten en activiteiten die veel verder gaan dan het tijdelijk plezier van seks. Het deel van de hersenen dat het vermogen om volwassen beslissingen te nemen bestuurt, is volgens wetenschappers pas rond het vijfentwintigste levensjaar volgroeid.

Een andere ontdekking in dit moderne onderzoek is de werking van de neurochemicaliën oxytocine en vasopressine.Oxytocine zorgt bij een vrouw voor een gevoel van vertrouwen in degene met wie zij direct fysiek contact heeft. Dit vertrouwen is van zeer wezenlijk belang voor een gezonde relatie. Maar wat gebeurt er wanneer deze oxytocine vrijkomt terwijl zij intiem is met iemand van wie zij (nog) niet zeker is dat zij deze relatie wil? Bij mannen is vasopressine de tegenhanger, en zorgt ervoor dat hij zich wil binden met degene met wie hij intiem is. Oxytocine en vasopressine samen worden het monogame molecuul genoemd.

De druk op jongeren om seks te hebben is enorm. Als we de media moeten geloven tel je pas mee als je seksueel actief bent. Naar aanleiding van de bovenstaande wetenschappelijke ontdekkingen zien we dat seks meer is dan een lichamelijke activiteit. Er ontstaat binding met elkaar wanneer je seks hebt. Wanneer je seks hebt voordat je elkaar goed kent, is er in de meeste gevallen onvoldoende basis voor een duurzame relatie. In het geval van vrije seks heeft men totaal niet de bedoeling om een blijvende relatie aan te gaan. Maar.. iedere keer dat een seksuele relatie verbroken wordt, wordt er schade aangebracht aan het ingebouwde vermogen om een duurzame verbinding met anderen te ontwikkelen.

Als deze verbondenheid echter de kans krijgt volwassen te worden in een levenslange relatie, is seks een prachtige ondersteuning van liefde. Hierin zit de uitdaging te gaan voor goud!

Ik constateer schijnheiligheid bij opvoeders en opvoedende instanties. Of is het onwetendheid? Als het gaat om alcohol is men uiterst alert, fanatiek zelfs,  vanwege de schadelijke gevolgen hiervan op onvolgroeide hersenen. Als het gaat om seks is de norm vooral wat leuk en lekker is, en blijven de schadelijke gevolgen voor de onvolgroeide hersenen volledig buiten beeld. Alsof seks en verstand  elkaar uitsluiten…

 

De inhoud van deze blog heb ik voornamelijk gebaseerd op de bevindingen van de onderzoeker Dr. Joe S. Mcilhaney die hij, samen met mede-auteur F. McKissic Bush, beschrijft in het boek ‘Hooked’ (Nederlandse vertaling ‘Verstrikt’).

 

 

X