Skip links

Roemenië: hoe de val van het communisme de deur opende naar prostitutie en mensenhandel

Tot 1990 werd de Roemeense bevolking  systematisch onderdrukt door het communistische regime onder leiding van Nicolae Ceausescu, en men was door de vele infiltranten bij de geheime dienst niet veilig. Eén van de middelen die dit regime hanteerde was controle. Een voorbeeld van deze controle, die zeer ver inbrak in de persoonlijke levenssfeer van de bevolking, was een half-jaarlijkse gynaecologische controle voor schoolmeisjes, om te checken of zij nog maagd waren. Was dat niet het geval, dan volgden sancties.

In 1989 brak er in Roemenië een felle opstand uit tegen deze dictator, hij werd samen met zijn vrouw opgepakt en geëxecuteerd en het regime kwam ten val.

Na de val van het communisme verviel de controle en de opgroeiende generatie besloot in vrijheid te leven en deze vrijheid op een absolute manier door te geven. Zij beloofden zichzelf plechtig: nooit zullen wij en onze kinderen gebukt gaan onder de controle zoals wij die hebben meegemaakt. Op seksueel vlak ontstond er een soortgelijk gevoel en uitleven van vrijheid als in het westen tijdens de seksuele revolutie. Laat niemand ons zeggen wat goed of slecht is. Vrije seks is paradoxaal genoeg niet vrij meer maar wordt een heilig moeten: als je het niet doet hoor je er niet bij en ben je een preuts geval.

Ondertussen is Roemenië één van de armste landen van Europa. Ouders kunnen uit armoede niet voor hun kinderen zorgen, wat maakt dat de vele kindertehuizen bomvol zitten. Als kinderen in een tehuis 18 jaar worden, vallen ze niet meer onder de kinderbescherming en is er niemand meer die voor hen zorgt of om hen geeft. Veel  meisjes worden slachtoffers van pooiers en mensenhandel. In meerdere gevallen heeft de directie van een kindertehuis connecties met de maffia, en zij geven aan hen door wanneer er weer meisjes 18 zijn geworden.

Andere meisjes worden onder schooltijd, wanneer ze op het schoolplein staan in de pauze, benaderd door pooiers. Ze worden meegenomen naar bars, naar een hotelkamer en worden na schooltijd weer netjes op het schoolplein afgeleverd, mèt hun verdiende geld. Dat geld is voor hen de sleutel om zich aan de armoede te ontworstelen. Ze kunnen hier mooie kleding, schoenen, parfums etc. van kopen. Hun moeders zullen zelden doorvragen naar de herkomst van het geld, omdat ze druk zijn zelf het hoofd boven water te houden, omdat ze blij zijn dat hun dochters spullen hebben die hen status verschaffen èn omdat zij hun dochters niet willen controleren.

Er is een ‘florerende’ mensenhandel op gang gekomen. Roemenië is nummer 1 van de landen in Europa als het gaat om mensenhandel voor de seksindustrie. Zij worden voornamelijk aan het werk gezet in West-Europa of in Roemenië. Een mensenhandelaar biedt zich vaak aan als een tussenpersoon op de arbeidsmarkt. Hij biedt een baan aan in bijvoorbeeld Nederland. Verder regelt hij huisvesting, de reis en als de ouders moeilijk doen kunnen de meisjes altijd ben hem terecht. Op deze manier zijn vele Roemeense jonge vrouwen, die wij dagelijks in Amsterdam ontmoeten, in de prostitutie terecht gekomen.

Op dit moment zijn we  als St. Bright Fame bezig om een reis naar Roemenië  voor te bereiden. Met 5 teamleden gaan we daar naar toe. Op 11 en 12 oktober hebben we een grote conferentie georganiseerd waar we zo’n 150 mensen verwachten. Directeuren van scholen, psychologen, artsen, jeugdleiders, voorgangers en veel anderen toonden belangstelling. De conferentie is een vervolg op de twee conferenties die we in juni daar hielden. We zullen spreken over de diversiteit in hulp en preventie en teams samenstellen die in Roemenië aan de gang gaan. In Amsterdam maar ook elders in Holland en Europa zijn de Roemeense meisjes het meest vertegenwoordigd in de prostitutie. Hun leeftijd komt zelden boven de 22 jaar. In Roemenië zijn wel wat preventieprogramma’s maar op de scholen en in jeugdcentra gebeurt niets aan preventie. Men weet dat er een probleem is maar men heeft geen idee op wat voor schaal dit zich afspeelt.

In een volgend blog meer over de  Roemeense situatie, en de ontwikkelingen op het gebied van hulpverlening en preventie mbt prostitutie en mensenhandel.

 

 

 

X