Skip links

Prostitutie, Jojanneke en wij

Beste Jojanneke,

wat is er al veel over jou en de docu-serie ‘Jojanneke in de prostitutie’ geschreven, nog voordat er één uitzending geweest is.Wat een commentaar en wat een ophef. Het is duidelijk dat je een heel gevoelig onderwerp onder de loep legt. Hoe ongemakkelijk prostitutie is blijkt wel uit het feit dat men massaal en gretig jouw t-shirt inzette als bliksemafleider. Over een laag decolleté willen we nog wel een mening over hebben, maar laat ons alsjeblieft niet over prostitutie hoeven nadenken.

Besef je dat je aan het speeltje van duizenden, zo niet een paar miljoen mensen komt? Heb je wel eens een speeltje van een hond afgepakt? Een mens reageert nog veel agressiever dan een gedist hondje. Verklaart dat misschien dat er op voorhand al zo hard wordt geschreeuwd?

Besef je dat je de portemonnee raakt van mensen die aan de prostitutie verdienen? En dan heb ik het niet over de prostituees zelf, die houden er over het algemeen een stuk minder aan over..

Besef je dat je zelfs morrelt aan één van de maatschappelijke verworvenheden van de Seksuele Revolutie? We zijn vrij, sterker nog: we hebben het recht om seks te hebben hoe en wanneer wij dat willen; kunnen we het niet krijgen, dan moeten we het kunnen kopen. Dan is de prostitutie toch een uitkomst?

Respect heb ik voor jouw moed om te ontdekken wat er allemaal schuilgaat achter de vaak geromantiseerde wereld van de prostitutie. Een bijzondere wereld. Je zult ontdekt hebben dat wat je aan de straatkant in een prostitutiegebied ziet, contrasteert met wat je hoort wanneer je met een prostituee in gesprek bent. Door (vooral) met veel vrouwen in gesprek te gaan ontdek  je de persoon achter hen. Je luistert naar hun verhaal en ontdekt de aspecten die je normaliter niet tegenkomt in reclame voor prostitutie. Veel klanten gaan naar een prostituee vanwege de anonimiteit. Hij wil geen binding, maar alleen behoeftebevrediging. Wil hij eigenlijk wel nadenken over de vrouw die hij bezoekt? Of schreeuwt hij bij voorbaat al: ‘allemaal leugens, wat een hoax, wat een stigmatisering!’ Ik ben benieuwd wat deze docu doet met klanten die echt durven kijken en luisteren.

Tenslotte, Jojanneke, hoop ik van harte dat deze serie niet slechts tot massale verontwaardiging over het onrecht, dat er in de prostitutie is, zal leiden, maar dat wij, ieder persoonlijk en met elkaar als samenleving,  onze verantwoordelijkheid zullen opnemen en iets fundamenteels zullen bijdragen in de bestrijding hiervan.

 

 

X