Skip links

Prostitutie: transactie van illusies

‘Laten we eerlijk zijn. De meiden hier hebben allemaal een pooier. Er is er geen één die voor zichzelf werkt. Als hier alleen vrijwillige meiden zouden zitten, kunnen we wel opdoeken. Maar ja, business hè?’… Dit zei een raamverhuurder op De Wallen vorige week tegen één van onze (Bright Fame) medewerkers.

Vorige week sprak ik met een vrouw die al jaren in de Amsterdamse prostitutie werkt, en ik vroeg haar: vindt jij dat het programma van Jojanneke een reëel beeld geeft van de prostitutie hier in Amsterdam? Ja, zei ze volmondig, zo is het gewoon. Maar de overheid doet precies het verkeerde zodat de goeie (de vrouwen die vrijwillig werken, TB) eruit gaan en de gedwongen meiden blijven zitten of ondergronds gaan. Het wordt steeds erger hier.

Deze en soortgelijke uitspraken horen we de laatste weken zo vaak. Dat het voor de meeste vrouwen geen pretje is om in de prostitutie te werken is een understatement. Op dit moment zien we steeds meer ramen leeg staan, en we vragen ons af waar de vrouwen gebleven zijn. Ondertussen blijven er vele mannen komen, en blijft de vraag naar betaalde seks onverminderd. Stel dat -dankzij de campagnes van organisaties tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie en televisieprogramma’s zoals dat van de EO met Jojanneke- vrouwen die gedwongen werken de kans krijgen om uit te stappen. (Uiteraard gefaciliteerd door de overheid, want die is  verantwoordelijk voor het feit dat deze misstanden zo lang en op zulke grote schaal konden plaatsvinden) Er zouden dan nog maar relatief weinig sekswerkers zijn. Bij lange na niet genoeg om al die mannen te bedienen…

Niet alleen bij de vrouwen, ook bij de mannen zijn er veel problemen. Evenmin als je over DE hoer kunt spreken kun je dat doen over DE hoerenloper. Het is een open deur als ik zeg dat iedere man  zijn eigen geschiedenis heeft. Er zijn mannen die geen vrouw hebben maar toch af en toe aan hun gerief willen komen. Veel mannen zijn verslaafd aan seks en steeds weer op zoek naar de ultieme bevrediging. Er zijn mannen die willen dat hun innerlijke leegte opgevuld wordt wanneer zij een prostituee bezoeken. Er zijn de toeristen en de vrijgezellenfeestjes. Er zijn de vele eenzame mannen.

Ik moet denken aan het gesprek dat ik had met een vrouw die al ruim 30 jaar in het vak zit. Ze vroeg: waarom doen jullie niks voor die mannen? Zij vertelde dat er zo vaak mannen komen die niet voor de seks komen  maar om een beetje warmte en aandacht te krijgen. Een ander gesprek had ik met één van de uitbaters van een seks-theater. Hij zei: een vrouw gaat naar de psychiater, een man naar de hoeren als ie problemen heeft. Een man die met enige regelmaat een prostituee bezoekt vertelde: ik voel me elke keer leger, maar toch ga ik steeds weer.

Zowel deze vrouw als de uitbater gaven aan: dan kan hij er weer even tegen. Waarop ik vroeg: is zijn probleem dan verholpen? Prostitutie mag misschien voor een moment in een bepaalde behoefte voorzien, maar helpt geen man echt verder. Er zijn mannen die dat prima vinden. Maar er zijn nog veel meer mannen die door hun prostitutiebezoek steeds verder van een oplossing van hun problemen verwijderd raken. Die hun huwelijk zien verslechteren en/of stranden. Die zo balen van zichzelf dat ze, om hun rotgevoel te overschreeuwen, steeds extremere vormen van seks zoeken. Er zijn zoveel mannen die naar de buitenwereld het imago van nette burger proberen op te houden, maar door hun prostitutiebezoek verstrikt raken in hun dubbelleven en niet meer kunnen onthouden waar ze welke leugen hebben verteld.

Ik ben blij met organisaties als het CHAP die mannen helpt in hun strijd tegen seksverslaving. Willen we daadwerkelijk iets doen tegen de misstanden in de prostitutie, dan ligt het voor de hand dat we zorgen dat de vraag naar prostitutie vermindert. Veel mannen ervaren betaalde seks niet als de oplossing van hun problemen. De bevrediging duurt slechts een ogenblik, daarna is de werkelijkheid weer even rauw als die ervoor was. Hoewel deze mannen de vragers naar prostitutie zijn, zijn ze er ten diepste niet mee gebaat. Prostitutie houdt slechts een ziekelijke schijnwereld in stand. Een schijnwereld van de transactie van  illusies. Die worden ge- en verkocht. Beide partijen blijven met schade  zitten en  een lachende derde gaat er in vele gevallen met het geld vandoor.

 

X