Skip links

Peeskamer wordt even een feestkamer

Vierentwintig is ze vandaag geworden! Vanwege haar persoonlijke omstandigheden heeft ze al jaren haar verjaardag stilzwijgend voorbij laten gaan. Wat valt er te feesten als je familie ver weg woont, je in de schulden zit en jij probeert wat geld te verdienen in de prostitutie? De druk op haar schouders om haar familie maandelijks wat geld te sturen weegt zwaar. Zij leven in armoede en denken dat zij het heeft gemaakt in Amsterdam. Terwijl zij denken dat zij goed verdient in het restaurant, waarvan ze gezegd heeft dat ze er werkt, staat zij in een raam in de rosse buurt te wachten op klanten, waarvan ze er, in deze tijden van crisis, steeds minder heeft. Regelmatig vragen zij om meer geld, en ze weet niet wat ze tegen hen moet zeggen. Als ze zouden weten dat zij als prostituee werkt wordt ze uit de familie verstoten. Bovendien voelt zij zich verantwoordelijk voor hen.

Sinds kort hebben we contact met haar, en vertrouwt ze ons haar zorgen toe. Ze is zelfs al eens op ons kantoor geweest. Toen we wat gegevens van haar noteerden, zagen we dat ze bijna jarig was… En dat is nu!

Gewapend met een tasje met daarin slingers, ballonnen en cadeautjes komen we met twee teams van twee personen bij haar aan. Binnen no time hebben we haar peeskamer omgetoverd in een feestkamer! We zingen voor haar, feliciteren haar en geven onze cadeautjes. Die waren een schot in de roos! Uiteindelijk breekt er een lach door op haar gezicht, en ze zegt: ik heb al zo lang mijn verjaardag niet gevierd. Dit is heel speciaal! Na zo’n tien minuten wil ze weer aan het werk, maar niet voordat we met haar gebeden hebben. Wij zijn ‘van de kerk’ (dat denken veel vrouwen omdat we een christelijke organisatie zijn) dus ontvangt ze graag een zegen voor het komende jaar.

Feestjes! Als we de kans zien bouwen we er één. Even wat vrolijkheid en vriendschap, even persoonlijke aandacht. Naast verjaardagsfeestjes hebben we deze maand Sinterklaas gevierd. Teamleden als Sint en Pieten gingen langs de ramen om een praatje te maken, pepernoten uit te delen en een laatste uitnodiging voor de Sinterklaas-instuif: een warme maaltijd en een dansworkshop.

Deze week gaan we mokken met de tekst ‘Hey, you matter!’ uitdelen, gevuld met chocolademelk en slagroom. Vrienden, familie en andere betrokkenen hebben dit mede mogelijk gemaakt door een mok voor een tientje te kopen, waardoor we voor iedere verkochte mok er drie kunnen uitdelen.

Een aantal mensen uit het team gaat op kerstavond  naar een kerstdienst met vrouwen die dat graag willen. Ook vieren we kerstfeest op ons kantoor met een diner en wat gezellige activiteiten. Uit voorgaande jaren is gebleken dat dit zo waardevol is voor sommige vrouwen. Er blijven dit jaar veel vrouwen in Nederland in plaats van naar hun familie in het land van herkomst te gaan. Simpelweg omdat het geld ontbreekt. Wat is het dan gaaf om juist met hen kerstfeest te vieren en soort familie te zijn!

Spreekt dit je aan en wil je meedoen om dit soort ‘feestjes’ te kunnen blijven vieren? Denk eens na om een gift over te maken.

Giften kunnen naar: NL53 INGB 0004 1039 12 van STICHTING BLOOD-N-FIRE

Vrienden van St. Bright Fame worden kan via: de site van Bright Fame Je krijgt dan gratis een boek naar keuze van Maria Genova of Jane Lasonder.

 

X