Skip links

Onrust op de Wallen

In Amsterdam is er op dit moment veel onrust onder de vrouwen die op de Wallen werken. Per 1 september gelden er nieuwe prostitutie-regels. Deze zijn in principe gemaakt om mensenhandel tegen te gaan. Eén van deze regels is dat de vrouwen verplicht worden om in het handelsregister onomwonden aan te geven dat zij werken als prostituee. Verhullende termen als relaxwerker of persoonlijk dienstverlener zijn niet meer toegestaan.

Aangezien iedereen dit handelsregister kan inzien, willen de vrouwen die zelfstandig in de prostitutie werken dit beroep niet achter hun naam hebben. We zien dus dat juist vrouwen die zelfstandig, dwz zonder pooier, werken, gaan stoppen. Buitenlandse vrouwen echter, die via mensenhandel hier zijn gekomen, doen er niet moeilijk over wat er in het handelsregister komt. Zij zijn vreemd in ons land, spreken de taal niet, kennen de regels niet en doen –meestal onder bedreiging- wat hen gezegd wordt door de mensenhandelaar. De moeilijkheid is dat deze vrouwen, die bijna allemaal uit Oost-Europa komen, uit angst de handen boven het hoofd van de handelaar en zijn criminele organisatie houden. Bovendien zijn zij vast van plan om in de prostitutie geld te gaan verdienen voor hun familie die in armoede achtergebleven is in het land van herkomst.

Voor ons betekent dit dat we op dit moment een aantal Nederlandse vrouwen begeleiden in het uitstappen uit de prostitutie: uitkering aanvragen, ander werk zoeken, veel praten omdat er zoveel loskomt..

Wat betreft mensenhandel richten we ons op preventie in de landen van herkomst, met name Roemenië, en daarnaast Hongarije. We merken  dat mensenhandelaren/pooiers ons ook in de gaten houden. Afgelopen week nog werden twee collega’s ernstig geïntimideerd door een paar van deze individuen. De prostitutiewereld, maar ook de porno-industrie,  is bijzonder onveilig. De meeste vrouwen leven in bedreigende omstandigheden, regelmatig zien we de sporen van geweld. Omdat ook hier de economische crisis heeft toegeslagen is het voor de vrouwen moeilijk om geld te verdienen. Dat zorgt ervoor dat de pooiers ontevreden zijn over hun inkomsten, wat in vele gevallen reden is hun ‘handelswaar’ weer eens flink af te rossen.

Of de nieuwe regels mensenhandel terugdringen is maar zeer de vraag. Criminelen zijn helaas  vaak politie en justitie te slim af.

Ik ben benieuwd: wie heeft een antwoord op het kwaad dat mensenhandel heet?

 

X