Skip links

Mischa

Dit blog is het artikel dat ik onlangs heb geschreven voor Leef!, het jongerenmagazine van Schreeuw om Leven.

Mischa

Mischa was nog maar dertien jaar toen ze verkracht werd door de neef van haar vriendin. Het was na een verjaardagsfeestje. De hele avond hadden zij en die jongen, toen 17,  gezellig gekletst. Na een paar drankjes werd dat een beetje flirten en tegen elkaar aanzitten. Uiteindelijk fietste hij met haar mee naar huis en stelde voor om seks te hebben. Tot dan toe was Mischa nog niet echt met seks bezig geweest, en ze was overrompeld door deze vraag. Die avond met hem was superleuk, en ze had genoten van zijn aandacht. Ze voelde zelfs vlinders in haar buik. Maar seks? In haar beleving was dat iets voor later. Bovendien.. hoe moet het eigenlijk? In paniek zei ze ‘Nee!’, en wilde naar de schuur lopen om haar fiets weg te zetten. Dat was het moment dat hij haar greep en verkrachtte. Terwijl hij dat deed, herinnerde hij haar steeds aan de leuke avond die ze samen hadden en zei dat dit het leukste was dat er bij hoorde.

Ik ken Mischa nu een paar jaar. Ze is inmiddels 28 jaar en moeder van twee kinderen. Het oudste kind woont in een pleeggezin, en het jongste bij haar en haar vriend. Vier dagen per week werkt zij als prostituee in Amsterdam. Ze heeft een uitdagende blik, een beetje brutaal zelfs. Mannen die langslopen schenkt ze een ondeugende glimlach. Ze speelt haar rol met verve.

Als medewerkers van het straatteam van St. Bright Fame hebben wij goed contact met haar. Als we langs haar raam lopen doet ze meestal open en laat ons binnen voor een praatje.  Aan het begin was dat vrij oppervlakkig, maar van lieverlee vertelt ze steeds meer over haar leven en over hoe ze uiteindelijk ik het vak terecht is gekomen.

 

Ontoereikende hulpverlening

Na die bewuste avond waarop zij verkracht is, is ze helemaal los gegaan. Aanvankelijk heeft ze haar ouders niets verteld over de verkrachting, omdat ze zich schuldig voelde. Ze dacht dat zij hem had uitgedaagd en dus er dus zelf om gevraagd heeft.

Er werd hulpverlening  in gang is gezet voor Mischa, maar die had weinig effect. Mischa wond iedereen om haar vinger en deed of ze alles verwerkt had. Ondertussen ging ze veel uit, dronk en ging met veel jongens naar bed. Ze zei zelf hierover: ik was toch al vies, ik kon mijn gevoel uitschakelen en seks hebben. Ik voelde macht over de jongens die ik kon krijgen, ik genoot van de aandacht en de cadeautjes en de seks nam ik op de koop toe.

Eén van de vriendjes die Mischa had bleek een loverboy te zijn, en via hem komt zij in het schimmige circuit van de prostitutie terecht. Illegaal uiteraard, want ze was nog geen 18, wat toen de minimumleeftijd was waarop men zich te mocht prostitueren. Ze ontving klanten bij hem thuis, op parkeerplaatsen en bezocht mannen thuis via illegale escortbureaus. Meerdere malen bevond Mischa zich in levensbedreigende situaties, ze werd mishandeld, bedreigd, verkracht en beroofd. Haar loverboy werd opgepakt en terwijl hij vast zat kreeg ze een nieuwe vriend. Ook hij was een loverboy. Dit herhaalde zich meerdere malen.

Mischa kreeg hulp vanuit de jeugdzorg en werd opgenomen in een instelling.  De weekends dat ze verlof had zocht ze haar oude vrienden weer op. Terwijl ze onder behandeling was bleven loverboys (die zij vaak haar ‘vrienden’ noemde en die zij ook werkelijk zo zag) hun invloed op haar uitoefenen. Zodra ze 18 werd haalde jeugdzorg de handen van haar af en werd zij als het ware vogelvrij. Ze was nu oud genoeg voor de raamprostitutie en begon daar haar carrière. Tot op de dag van vandaag is er altijd wel een ‘vriend’ in het spel die haar geld beheert (lees: opmaakt) en die gewelddadig is.

 

Herhalend slachtofferschap

Tijdens één van onze gesprekken zei Mischa: het lijkt wel of het op mijn voorhoofd geschreven staat dat je mij te pakken kunt krijgen. Hoe komt het dat ik altijd weer een foute jongen heb?

Zonder dat zij het zelf wist legde zij met deze vraag een geestelijke waarheid bloot. Seks is een lichamelijke uiting van een geestelijke verbinding tussen twee mensen. Seks is niet alleen een fysieke daad, maar lichaam en ziel raken elkaar. Behalve de lichamelijke eenheid ontstaat er een onzichtbare band tussen beide zielen.

In het geval van Mischa heeft de dader door de verkrachting haar integriteit en persoonlijkheid zwaar geschonden en is er een onreine zielsband ontstaan met hem. Geestelijk en emotioneel is zij gebonden aan hem en heeft hij haar in zijn macht. Omdat zij zo jong was, is ze seksueel veel te vroeg geactiveerd. Er ontstond een verstoorde seksuele ontwikkeling. Dat gaf problemen met haar puberteit, en haar seksualiteit werd automatisch gekoppeld aan de traumatische ervaring van de verkrachting.  Op deze manier ontwikkelde zij een zogenaamde traumaseksualiteit. Zolang deze zielsband niet verbroken is, blijft de dader onbewust invloed op haar uitoefenen.

Veel vrouwen die in de prostitutie werken hebben net als Mischa ervaring met misbruik of een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hierdoor is het voor hen heel moeilijk om gezonde en liefdevolle banden worden aan te gaan. Steeds hebben zij de neiging om zich opnieuw aan mensen te verbinden die hen beschadigen. Daders weten deze slachtoffers er zo uit te pikken, want zij stralen het slachtofferschap uit.  Mischa noemde het: “alsof het op mijn voorhoofd staat geschreven”. Zolang het slachtoffer niet innerlijk, niet geestelijk vrij is gekomen van de dader, is de kans op herhaling levensgroot.

 

Bevrijding en herstel

Het is van wezenlijk belang dat seksueel misbruik aan het licht komt, en er een traject van herstel en genezing bewandeld gaat worden. Het is goed te beginnen bij het ontbinden van de onreine band met de dader(s) (Mattheüs 16:19). Alleen de naam van Jezus Christus kan de ziel van het slachtoffer werkelijk losmaken van elke negatieve invloed die deze heeft. Alleen in zijn naam is er in diepste wezen vergeving en verbreking van deze banden. Alleen de naam van Jezus geeft het slachtoffer de vrijheid weer terug!

X