Skip links

Mam, waar zijn je dromen gebleven?

Een meisje(13) vertelde haar moeder dat ze een vriendje heeft. Oké, zei de moeder, dan zal ik condooms voor je kopen.. Het meisje reageerde verbouwereerd. Maar.. ik wil helemaal niet met hem naar bed.. ik weet ook niet of ik wel met hem blijf.. Moet dat? Moet ik met hem naar bed als ik verkering heb? Blijkbaar was dit bij deze moeder wel de gedachte.

Wanneer ik aan tieners een voorlichting geef, vraag ik vaak: wat is je grootste droom voor later? Meestal duurt het slechts een moment voordat het antwoord klinkt: een man/een vrouw en kinderen, een huis, een auto en al dan niet een huisdier. Praten we hierover door, dan blijkt al snel dat de meeste tieners dromen van een vaste relatie waarin liefde en seks een belangrijke en exclusieve plaats innemen.

Je dromen naleven, hoe belangrijk is dat! Hoe belangrijk is het (je) kinderen en tieners te begeleiden in het verwezenlijken van die dromen. Werkelijk, de droom die tieners uitspreken als antwoord op mijn vraag is niet te hoog gegrepen. Het vergt investering, dat wel. Maar het is een investering die zich dubbel en dwars terugverdient.

Aan een klas legde ik de werking van de neurochemicaliën bij seksuele activiteit uit. Wanneer je seks hebt, ga je een verbinding aan met degene met wie je  vrijt. Die verbinding is iets waar je zuinig op moet zijn, want als die  verbroken wordt, wordt je vermogen tot verbinding op de lange termijn beschadigd. Dat betekent dat, als je later een vaste en blijvende relatie wilt hebben, je nu al begint met investeren. Als je iemand leuk vindt, ga je hem of haar eerst goed leren kennen. Het heeft best wat tijd nodig voordat je weet of je je leven lang met iemand wil blijven. Over het algemeen is de tienertijd nog niet de tijd waarop je dergelijke keuzes kunt maken. Lichamelijk kun je dan al volwassen zijn, neurologisch nog niet.

Investeren in een levenslange relatie doe je wanneer je wacht  tot je iemand ontmoet met wie je de intentie hebt  je levenslang te verbinden. Elkaar trouw beloven voor een leven lang geeft veiligheid waarbinnen je je letterlijk en figuurlijk bloot geeft en kwetsbaar mag zijn.  Naarmate je elkaar beter leert kennen ontstaat meer en meer emotionele en seksuele verbondenheid.

Wat me opvalt is dat vooral meisjes enthousiast worden van deze kennis over ‘investeren’. Sommige meisjes hebben een seksuele relatie achter de rug, en zeggen achteraf hiervan te balen, omdat ze de ‘eerste keer’  niet meer kunnen overdoen met degene met wie ze later zullen trouwen. Een meisje zei: “ik zou wel willen wachten met seks tot de huwelijksnacht, maar dat kan natuurlijk niet.” Ik vroeg haar waarom dat niet zou kunnen, en wie dat voor haar bepaalt. “Iedereen doet het, en het wordt van je verwacht.” Het bemoedigde haar, en andere meiden uit de groep, dat ik vertelde dat zij niet met iemand naar bed hoeft als zij dat niet wil. Jij bent zelf degene die je eigen grens bewaakt! Jij bent degene die je eigen droom bewaakt!

Het lijkt dat veel ouders van de tieners van nu ergens in de jaren ’70/’80 zijn blijven steken. De vrijheid die zij tijdens de seksuele revolutie hebben bevochten en verworven laten ze niet graag los, hoewel die vrijheid in veel gevallen niet het geluk heeft opgeleverd die ze hadden gewild. Ouders zijn ook ooit jong geweest, en hebben logischerwijs dezelfde dromen gehad als hun kinderen nu. Helaas zijn veel dromen in duigen gevallen, hetzij door de weerbarstigheid van het leven, hetzij door keuzes die ze gemaakt hebben. Veel ouders denken dat seks en liefde door  jongeren worden losgekoppeld, terwijl  jongeren over het algemeen juist wel dromen van een vaste relatie waarin liefde en seks samen beleefd worden.

Voor ouders en opvoeders een uitdaging: denk eens terug aan je eigen dromen. Had je zelf een droom?  Zou je (je) kinderen niet willen helpen hun dromen te verwezenlijken? Ontneem hen hun droom asjeblieft niet, maar steun hen in het navolgen ervan.  Ga er niet te snel van uit dat dromen bedrog zijn…

X