Skip links

Lovergirl

Merel is een gemiddelde leerling van het VMBO in een kleine stad in het noorden van het land. Ze heeft een vader, moeder en een broertje. Het is best gezellig thuis, het is alleen jammer dat ze zo weinig geld hebben voor leuke dingen en mooie kleren. Merel ziet dat haar klasgenoten duurdere spullen en kleding hebben dan zij, en soms baalt ze daar behoorlijk van. Ze wordt niet gepest, maar echt bij de groep hoort ze ook weer niet; ze voelt zich een buitenbeentje, en denkt dat haar klasgenoten haar niet leuk genoeg vinden om mee om te gaan.

Als Merel uit school komt, gaat ze langs de supermarkt om een flesje cola en chips te halen. Voor de winkel staat een groepje jongens en meiden van een jaar of 20. Ze zien er relaxed uit.  Merel voelt zich onzeker en loopt automatisch met een boog om de groep heen. Ze ziet dat één meisje vriendelijk naar haar kijkt en lacht. Ze denkt vast dat ze me ergens van kent, denkt Merel, en loopt door. Als ze weer naar buiten komt, zegt het meisje: hé, leuk jasje heb je! Huh, denkt Merel, zegt deze knappe meid dat tegen mij, grijze muis? Maar het voelt wel tof!

Nog een paar keer komt Merel dit meisje, die zich inmiddels als Steffi heeft voorgesteld, tegen, en steeds wisselen ze wat aardige opmerkingen uit. Ze hebben echt een klik met elkaar, ontdekt Merel.
Steffi vraagt Merel mee naar een terrasje.  Ze leren elkaar steeds beter kennen en Merel voelt zich echt blij met haar nieuwe vriendin. Eindelijk eens iemand, en niet zomaar iemand maar een knappe meid die goed weet wat ze wil, en die echt is geïnteresseerd in haar. Die het niet lijkt te zien dat ze goedkope kleren draagt.
De klasgenoten van Merel zijn niet zo positief over deze vriendschap. Iemand  vertelt dat ze met iedere vent naar bed gaat, een ander noemt haar slet. Zelfs Carol, het meest sexy meisje uit de klas, zegt dat Merel moet oppassen met Steffi, want dat die niet te vertrouwen is.
Allemaal jaloezie, denkt Merel, en draait haar armband, die ze van Steffi heeft gekregen als bezegeling van hun vriendschap, recht.
Tegen haar ouders zegt Merel niet dat ze bevriend is geraakt met een ouder meisje, ze heeft zo het vermoeden dat zij dat niet zullen goedvinden. Zolang zij denken dat Merel op school is of bij een klasgenoot, vindt Merel het best.

Op een dag vraagt Steffi of Merel meegaat naar een feest. Er komen toffe mensen en een goeie DJ, èn er is veel drank.
Dat ziet Merel wel zitten, ze hoort inmiddels echt bij Steffi en haar vrienden! Tegen haar ouders liegt ze dat ze een klassenfeest heeft.
Merel is nog nooit op zo’n feest geweest. Wat een gezelligheid, wat een coole gasten! Ze is niet  gewend om alcohol te drinken, maar met die breezers merk je haast niet dat er wat in zit. Merel wordt steeds vrolijker en losser.
Daar heb je Steffi weer, met een knappe jongen. Hij heet Sjon en zal een jaar of 25 zijn. Merel en Sjon kletsen wat met elkaar, en na een tijdje vraagt hij of Merel meegaat naar boven. Merel, naïef als ze is, vindt dat best en is benieuwd wat hij haar daar wil laten zien.

Boven gekomen opent hij een deur van een slaapkamer en zegt dat hij seks wil. Hij heeft tenslotte Steffi betaald om seks met Merel te hebben. Merel is totaal verbluft, en protesteert zwak als ze verkracht wordt door Sjon. Wat is hier aan de hand? Waar is ze in terecht gekomen? Waar is Steffi?
Als Sjon klaar is, verdwijnt hij. Merel staat op. Ze voelt zich ontredderd en vies.
Voetstappen op de trap verraden dat er iemand aankomt. Het is Steffi. Ze lacht trots naar Merel en zegt: goed gedaan joh, en geeft haar 30 euro. Dit heb jij verdiend omdat je met Sjon naar bed bent geweest, dat is nog eens makkelijk geld verdienen hè!
Zo ben ik ook ooit begonnen, maar nu ga ik alleen nog maar met iemand naar bed als ik het zelf wil. Nu betalen mannen mij als ik zorg dat er een meisje is, jij dus, met wie ze seks kunnen hebben, en van dat geld krijg jij de helft. Kun je straks alles kopen wat je wilt!

Wat een rotstreek zeg, had je me dat niet van tevoren kunnen vertellen, zegt Merel, terwijl de tranen in haar ogen schieten. Ik heb dit nooit gewild.
Dat weet ik, zegt Steffi, daarom heb ik het ook niet gezegd. Maar nu je het eenmaal hebt gedaan, maakt het niet meer uit, je bent geen maagd meer en je bent gewoon een hoer.

Uit schaamte heeft Merel niets verteld aan haar ouders of vriendinnen.  Ruim een jaar is zij regelmatig op feestjes te vinden, waar ze seks heeft voor geld. Ze kan inderdaad veel leuke dingen kopen, maar gelukkig is ze niet. Uiteindelijk valt ze door de mand omdat de broer van een klasgenoot haar herkende, en heeft ze alles verteld aan de vertrouwenspersoon van school.
Nog steeds krijgt Merel begeleiding om deze periode te verwerken. Ze weet dat ze boft dat haar geheim is ontdekt, want er zijn ook meisjes die op deze manier uiteindelijk achter het raam in de rosse buurt belanden.

 

Preventieve voorlichting loverboys/lovergirls voor de kinderen en tieners van uw school, kerk of vereniging? Neem contact op via de website of telefonisch: 06 – 46 98 28 98