Skip links

Ik ben onbetaalbaar

‘Heel veel mannen willen voor minder dan 50 euro. Dan komen ze vragen: voor 20? voor 30? Ik doe dat niet, ik heb respect voor mijzelf’.

Aan het woord is Marcia (niet haar echte naam), een 53-jarige Hongaarse vrouw die ik ontmoet achter haar raam, terwijl ze aan het werk is als prostituee op de Amsterdamse wallen. Ze maakt zich zorgen. Het is al het einde van de middag en nog heeft ze haar raamhuur niet verdiend. Gisteren ook al niet en die dag ervoor ook niet. Op deze manier raakt ze financieel steeds verder achterop, terwijl ze dacht eindelijk wat geld te kunnen verdienen. Na ruim 15 jaar voor een pooier te hebben gewerkt is ze nu van hem af. Ze moest deze man 20.000 euro betalen voor zijn inspanningen om haar vanuit Hongarije naar Nederland te krijgen, haar papieren in orde te maken en haar aan werk te helpen. Dit is overigens een niet ongebruikelijk bedrag dat mensenhandelaren vragen voor hun diensten. Vele vrouwen lukt het nooit dit bedrag bij elkaar te krijgen, zodat zij gevangen blijven zitten in de situatie van dwang en uitbuiting. Marcia is het wèl gelukt. Nu wil ze er zelf nog iets aan overhouden, maar tot nu toe lukt dat niet echt.

Ik raak met haar in gesprek en zeg: je bent toch veel meer waard dan 50 euro? Ze kijkt triest. Ja natuurlijk! Dit is steeds het dubbele gevoel dat ze heeft. Ze vraagt 50 euro voor een dienst waar ze van walgt, ze staat te lachen naar mannen die ze het liefst zo ver mogelijk van zich af wenst. Ze probeert haar zelfrespect te behouden, maar merkt dat ze zich voortdurend vernederd voelt.

‘Jouw waarde is nooit in geld uit te drukken Marcia. Je bent onbetaalbaar. Je bent een geweldige vrouw om wie je bent. Ik respecteer je omdat je al zolang je hoofd boven water weet te houden in deze moeilijke omstandigheden. Je blijft sterk, terwijl je je dagelijks gekwetst voelt. We zijn er voor je. Als je met dit werk wilt stoppen, kunnen we  naast je staan en je helpen bij het zoeken van ander werk, eventueel een andere woonplek. Je bent sowieso altijd welkom om te komen praten, om iets te komen drinken, om gezellig een avond met ons door te brengen.’

Ik ben onbetaalbaar. Dat is de naam van een initiatief van Lianne, Sara, Natasja en Chantal (allen 23 jaar oud) om via minimaal 40.000 handtekeningen een Kamerdebat af te dwingen over hun voorstel om betaalde seks niet langer toe te staan. ” Het is een hartverwarmend initiatief en een steun in de rug voor de strijd  tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. Deze meiden komen op voor hun leeftijdsgenoten die vaak in gedwongen situaties lichamelijk en geestelijk worden uitgebuit. Het lijkt me goed dat de Kamer  over dit initiatief debatteert, zeker nu we keer op keer zien dat het huidige beleid er niet in slaagt om dwang en uitbuiting te bestrijden. Het model waar zij voor pleiten en wat mijn sympathie heeft geldt niet alleen in Zweden, maar ook Noorwegen, Ierland en Frankrijk hebben een duidelijke lijn getrokken of overwegen dat: een vrouwenlichaam is niet te koop”, aldus ChristenUnie kamerlid Gert-Jan Segers.

Teken NU de petitie voor gelijkwaardigheid, vrijheid en een nieuw beleid!

https://www.ikbenonbetaalbaar.nl/

 

 

X