Skip links

Het gaat niet goed met haar

Het gaat echt niet goed met haar, zei mijn collega, nadat we de jonge vrouw in haar raam passeerden. Ze had gehuild en had een angstige blik in haar ogen. Vier jongens bleven voortdurend rond haar raam hangen. Even verderop bleven ook wij stilstaan in dezelfde straat, om  deze jongens te observeren. Na enige tijd liepen zij weg, en terwijl mijn collega naar de vrouw toeging hield ik in de gaten of zij niet terugkwamen.

Mijn collega had het goed gezien. Op haar vraag naar de jongens die voor haar raam stonden, schoot Mariana (niet haar eigen naam) vol, en zei: ik kan niet praten en moet nu hard werken. Het was haar pooier en zijn vrienden, ze had nog niet genoeg geld en daar was hij kwaad om. Hij moet geld zien!

Wij meldden dit aan twee agenten die even verder op een brug stonden, maar zij konden niets doen. Daarvoor moet je bij de afdeling zedenzaken zijn. Wij zijn er voorzichtig mee om naar de politie te stappen. Het is een gegeven dat een meisje, die slachtoffer van mensenhandel is, in grote problemen kan komen wanneer zij gesproken heeft met hulpverleners en politie. Vaak wordt dit afgestraft met grove mishandeling.

Deze situatie is niet op zichzelf staand. We zien dagelijks jonge mannen in de buurt van de meiden hangen, zien hen naar binnen gaan wanneer er een klant is geweest. Hard maken kunnen we het niet, maar we zijn er vrijwel zeker van dat dit  pooiers/loverboys/loopjongens van grotere mensenhandelaren zijn die hun buit komen ophalen. Het is vreselijk dat we er zo weinig aan kunnen doen. Alleen als een meisje zelf aangifte besluit te doen is er enige kans voor haar, maar dan moet ze wel verzekerd zijn van een veilige opvang.   De verhoren na de aangifte zijn confronterend voor haar, en vaak krijgt zij spijt dat zij haar vriend verraadt. Zo is dat namelijk in haar beleving. Ze ziet de loverboy als haar vriend, en zodra ze in een onbekende of onveilige omgeving is idealiseert en romantiseert zij de ‘relatie’.

Wat het in veel gevallen moeilijk maakt is de loyaliteit die het slachtoffer veelal heeft ten opzichte van haar ‘vriend’. Dit is wat afhankelijkheidsrelaties zoals die van zo’n man en zijn slachtoffer kenmerkt. Hij weet het zo te brengen dat zij gelooft dat hij van haar houdt, dat zij werkt voor hun gezamenlijke toekomst, dat hij haar beschermt etc. Het is slechts een formaliteit dat zij zichzelf laat registreren als sekswerker. Vrijwillig uiteraard.  Ondanks alles wat hij haar aandoet en van haar afpakt, houdt zij van hem.

 

Het is een absurde situatie. Pooiers lopen vrij rond om hun slachtoffers te intimideren en hun geld af te nemen. Er is veel politie op straat, maar die ‘kan’ weinig doen. Ondertussen laten we met z’n allen vrouwen als Mariana aan haar lot over omdat er te weinig bewijs is pooiers aan te pakken. Vermeende daders lijken veel meer rechten  te hebben dan hun slachtoffers.

 

Hebt u naar aanleiding van dit blog belangstelling voor één of meerdere preventielessen over loverboys, neem dan gerust contact op via deze website.

X