Skip links

Help je kind geen slaaf te worden van gierende hormonen en libido ” wat bedoeld u hier precies mee?

Vaak krijg ik vragen van ouders die te maken hebben met de seksuele opvoeding van hun kind. In veel gevallen is dit wanneer zij zich zorgen maken om hun kind en zij niet weten hoe ze met hem/haar in gesprek moeten gaan en wat ze überhaupt kunnen vertellen.

In mijn mailbox zat een bericht met de bovenstaande vraag, gesteld door ene Iemand. Hierop heb ik uitgebreid (doch lang niet volledig) geantwoord, en besloot dit te publiceren middels dit blog. Misschien is het een antwoord voor meer mensen die dergelijke vragen hebben:

Hoi Iemand!

 

Dat is een goeie vraag.

Wat ik hiermee bedoel is dat het goed is om aan je kind uit te leggen hoe het lichaam werkt.

In de puberteit zorgen hormonen er voor dat seksuele gevoelens wakker worden. Dat kan soms ontzettend heftig zijn, en hem/haar in de war brengen. In de media wordt seksuele activiteit erg aangewakkerd. Zonder kennis van hoe het allemaal werkt kan een puber zich hier geheel aan overgeven, om vervolgens te ontdekken dat hij/zij steeds heftigere prikkels nodig heeft terwijl de seks hem/haar niet bevredigt maar een gevoel van leegte achterlaat. Die leegte probeert hij/zij weer op te vullen met seks en voilà, zie hier een cirkel die verdacht veel lijkt op de verslavingscyclus.

Een tiener die geleerd heeft dat hij waardevol is en weet hoe seks neurologisch gezien werkt, begrijpt wat seks met je doet, en dat je keuzes kunt maken met je verstand en niet (alleen)  op basis van ‘gierende hormonen en libido’.

Als je seksueel contact aangaat,  verbindt je met je sekspartner. Zelfs wanneer je denkt dat het alleen maar  voor de fun is en je geen relatie wilt, werkt het neurologisch zo dat die verbinding  ontstaat. Dit is wat gedurende neurowetenschappelijk onderzoek van zo’n 20 jaar is aangetoond aan de hand van hersenscans.

 

Een stukje theorie hierbij:

Dopamine is een hormoon dat er voor zorgt dat de seks een fijn gevoel geeft, zodat hij herhaling van de activiteit wil.

 Er komen ook andere hormonen om de hoek kijken: oxytocine (bij meisjes) en vasopressine (bij jongens). Dit zijn hormonen die ook wel eens ‘hechtingshormonen’ worden genoemd,  en die er voor zorgen dat je je hecht aan degene met wie je vrijt. Neurologisch gezien dan. Ook als je iemand niet (meer) leuk vindt, is die hechting toch reëel. Als je iemand niet meer leuk vindt, of als je om andere redenen niet met die ander verder wilt, vindt er ‘onthechting’ plaats. Dit kun je vergelijken met plakband dat je lostrekt nadat je het eerder geplakt hebt. Er ontstaat zo schade aan het vermogen je te hechten op de langere termijn. Een partner scoren gaat misschien nog wel, maar je voor langere tijd aan diegene hechten wordt  een stuk moeilijker.

Herhaalt dit proces van hechten en onthechten zich, dan zal een tiener (en dit geldt uiteraard ook voor volwassenen) zich niet meer aan iemand kunnen hechten en wordt seks iets heel banaals, iets heel simpels, iets wat even een kick. Zoals met iedere verslaving zal hij alleen maar gaan voor de kick, en wordt seks een egoïstische actie.

 

Een tiener die weet dat hij waardevol is, heeft gezonde eigenwaarde en zelfrespect, en daar aan gerelateerd gezond respect voor anderen. Hij zal beseffen dat egoïstische seks schadelijk is voor hemzelf en voor degene met wie hij het doet.

De vraag is: ga je voor je seksdrang op dit moment of investeer je in een kwalitatief hoogstaand en bevredigend seksleven op de lange termijn?

By the way: als je niet toegeeft aan je zin in seks ga je echt niet dood hoor. En jongens: je ontploft echt niet. En je bent zeker geen watje maar juist sterk!

 

Daarom hoop ik dat kinderen en tieners leren, het liefst van jongs af aan van hun ouders, maar ook andere opvoeders hebben hier een belangrijke rol in, dat zij, vanuit gezond zelfrespect en respect voor de ander, goeie en gezonde keuzes leren maken.

Op die manier zal seks voor hen waardevol blijven, omdat seks iets is voor degene met wie hij echt verder wil en zij beiden trouw aan elkaar beloven. Hechting die niet losgetrokken wordt, wordt steeds dieper en kostbaarder. Op die manier is het mogelijk om de droom, die vrijwel iedere tiener ten diepste voor de toekomst heeft, namelijk: huisje boompje beestje, echt uit te laten komen.

 

Dat vereist investering, karakter en discipline, maar is zeker de moeite waard!

 

 

 

 

X