Skip links

Geweld, grenzen en prostitutie (3)

“Alles draait om seks, behalve seks zelf. Dat draait om macht”, zei Oscar Wilde ooit. Dat zie je overduidelijk bij seksuele intimidatie. De baas die oneerbare voorstellen doet aan zijn werknemer, die haar zogenaamd per ongeluk  aanraakt en ongepaste opmerkingen maakt. Het is niet erg genoeg om aangifte te doen, en omdat zij niet zonder werk wil komen te zitten laat ze blijft ze bij een zwak protest. De baas maakt zo duidelijk: jij bent afhankelijk van mij en ik kan doen wat ik wil. 

Binnen de prostitutie speelt macht een belangrijke rol. In elk geval hebben pooiers en mensenhandelaren een bepaalde macht over ‘hun’ vrouwen. Dan heb ik het over diegenen die de vrouwen financieel in de tang hebben met dreigementen als: als jij mij niet betaalt, weet ik jouw familie te vinden. Wanneer er sprake is van geweld is dat een uiting van macht. Het is iets waar ik met mijn verstand niet bij kan, maar echt, er zijn grote mannen die hun lichamelijke superioriteit aanwenden om vrouwen onder de duim te houden.

Misschien moet ik het niet over ‘macht’ hebben, maar over de ‘illusie van macht’. Het lijkt of iedereen macht denkt te hebben binnen de prostitutiewereld. Veel vrouwen die als prostituee werken, zeggen: hier heb ik de macht. Hier bepaal ik het. Er zijn vrouwen met extreme traumatische seksuele ervaringen die, paradoxaal genoeg,  hun werk van hebben gemaakt van datgene wat hen zo heeft getraumatiseerd en beschadigd. Op één of andere manier zetten ze de oorspronkelijke machteloosheid om in zelfbeschikkingsrecht. Ik noem het een paradox, omdat zij in hun werk steeds weer worden geconfronteerd met het misbruik, en ook met het isolement. Was er vroeger het geheim dat er was tussen de dader en haar, nu is er vaak het geheim van het beroep dat zij voor haar omgeving verborgen houdt. Tegelijk voert zij het gevecht om zelf de controle over haar leven te krijgen en houden. Schrijnend is de opmerking die één van de dames laatst tegen me maakte: ik wordt nog steeds elke dag verkracht, maar nu krijg ik er geld voor.

Wie nog meer denken macht te hebben zijn sommige klanten. Het is bizar om te horen waar zij allemaal recht op denken te hebben, want ze hebben er immers voor betaald? Tegelijk is het zo dat het geld dat de klant betaalt geen enkele garantie biedt voor  zijn ‘prestatie’. George Gilder schrijft in zijn boek Man and marriage: ‘Voor een man is het verlangen naar seks niet zomaar een zoektocht naar genot. Het is een onontkoombare identiteitstest.’ Dat is een factor die de macht doet overhellen in de richting van de vrouw.

Geweld, manipulatie, macht en intimidatie komen we tegen in vele verhoudingen en relaties, maar het lijkt of dit allemaal in extreme mate samenkomt in de wereld van prostitutie. Blijkbaar is het moeilijk  om op een gezonde, liefdevolle en (gelijk)waardige manier met seksualiteit en intimiteit om te gaan. Zou dit onvermogen, en misschien zelfs onwil, de voedingsbodem voor prostitutie zijn?

X