Skip links

Gastblog: Refomeldpunt voor seksueel misbruik van start

“Mijn verleden zal me altijd blijven achtervolgen”, zegt een voormalig slachtoffer van seksueel misbruik waarmee het Reformatorisch Meldpunt contact heeft. Van haar tiende tot haar veertiende jaar werd zij door haar oudere broer misbruikt. Inmiddels is zij in de veertig. Nog altijd ervaart zij gevolgen van het misbruik.  

Seksueel misbruik is één van de meest traumatische ervaringen die je kan overkomen. De vrouw waarmee het Reformatorisch Meldpunt contact heeft, vormt geen uitzondering: veel slachtoffers dragen lang de gevolgen van het misbruik met zich mee.

Hoe langer seksueel misbruik duurt, hoe meer schade dit toebrengt aan een slachtoffer. Daarom is het van essentieel belang dat misbruik waar mogelijk gestopt wordt. Dit kan wanneer een slachtoffer zelf de stap durft te gaan zetten om over het misbruik te spreken. Vanaf 1 maart 2016 kan deze stap anoniem gezet worden via WhatsApp op 0611462758 of via een anoniem e-mailaccount bij het Reformatorisch Meldpunt. Als projectleider van het Reformatorisch Meldpunt schrijf ik rondom de start van het meldpunt deze gastblog.  

 

Het Reformatorisch Meldpunt is ingericht voor slachtoffers van seksueel misbruik in reformatorische kring. Zelf ben ik ook in reformatorische kring opgegroeid. In een veilige, beschermde omgeving. Toen ik ouder werd, kwam steeds vaker de vraag bij me naar boven: “Maar wat als deze beschermde omgeving NIET veilig is? Stel dat je thuis te maken hebt met seksueel misbruik? Waar kan je dan naartoe?” Deze vraag leidde tot de eerste contouren van het Reformatorisch Meldpunt. Nu zijn we anoniem bereikbaar voor slachtoffers via WhatsApp en e-mail.

 

Bij slachtoffers die ik inmiddels heb gesproken voor het Reformatorisch Meldpunt hoor ik vaak het schaamte- en schuldgevoel terug dat kenmerkend is voor slachtoffers van seksueel misbruik. Die gevoelens maken de drempel om te spreken hoog. Vaak te hoog. Hierdoor duurt een situatie van misbruik, of een situatie van onverwerkt misbruik uit het verleden, voort. Juist voor hen wil het Reformatorisch Meldpunt de drempel om te spreken verlagen: het is belangrijk dat misbruik gestopt wordt.  

 

De stap om te praten kan volledig anoniem gemaakt worden. Het Reformatorisch Meldpunt weet nooit wie degene is die contact opneemt. De contactmogelijkheden zijn zo laagdrempelig mogelijk gemaakt door gebruik te maken van WhatsApp op 0611462758 en van e-mail. Een anoniem e-mailaccount kan aangemaakt worden op de website van het meldpunt, www.ikmeldhet.nl. De WhatsApp en de e-mail worden bemenst door vrijwilligers met een achtergrond in de hulpverlening. Om dit werk te doen, hebben zij intensieve trainingen gevolgd.

 

Aan iedereen die de moeilijke stap durft te zetten om te spreken, biedt het Reformatorisch Meldpunt een luisterend oor. Wij willen hen graag laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Je kunt anoniem contact opnemen, wij luisteren naar je. Ook denken we mee om een stap in de goede richting te kunnen zetten wanneer het daarvoor tijd geworden is.

 

Ieder slachtoffer van seksueel misbruik heeft recht op een uitweg naar heling, op een weg uit het onrecht dat aangedaan wordt. Het Reformatorisch Meldpunt wil deze uitweg bieden. Wilt u ook meehelpen? Deel dan deze blog of maak uw omgeving op een andere manier attent op het Reformatorisch Meldpunt. U kunt het verschil voor een slachtoffer maken!

 

0611462758

www.ikmeldhet.nl

 

Berna de Ruiter is initiatiefnemer en projectleider van het Reformatorisch Meldpunt.  1 Maart gaat dit meldpunt van start, en ter gelegenheid daarvan schrijft zij deze blog

X