Skip links

Farley, the day after…

De komst van de Amerikaanse psycholoog Melissa Farley naar Amsterdam heeft voor de nodige consternatie gezorgd onder zowel voor- als tegenstanders van prostitutie. Zij heeft twintig jaar lang internationaal onderzoek gedaan naar de effecten op lange termijn van prostitutie en seksueel geweld. 

Farley stelt dat prostitutie intrinsiek schadelijk is voor vrouwen. Volgens haar is het een mythe dat het legaliseren van prostitutie die schade zou beperken. Zij legt uit welke mechanismes prostitutie schadelijk maken en waarom zij het belangrijk vindt dat mensen stoppen met het romantiseren van de seksindustrie. Gisteren gaf zij een lezing over de conclusies van haar onderzoeken.

Na jarenlang straatwerk in verschillende steden in Nederland kan ik niet anders dan haar conclusies beamen. Veel van de vrouwen die Bright Fame begeleidt bij het uitstappen kampen met een ernstige vorm van PTSS. Dat uit zich o.a. in nachtmerries, angststoornissen, dwangmatig handelen en een diepe mannenhaat.

Opmerkelijk is dat vrouwen die eerder vertelden dat het een leuk vak is met veel vrijheid en uitdagingen een heel ander geluid laten horen nadat zij eenmaal uitgestapt waren of er uit willen stappen. ‘Natuurlijk zeg je dat je het leuk vindt, anders krijg je geen klanten. En je moet dat zelf ook geloven, anders wordt je gek’, aldus Martha. Martha staat nog steeds achter het raam, wil graag uitstappen maar weet niet hoe ze het dan financieel moet redden.

Maar goed… los van deze hele discussie: ik ben er zo diep van overtuigd dat wat je van prostitutie vindt alles zegt over wat seksualiteit voor je betekent. Is seks louter een fysieke behoefte die bevredigd moet worden of is het een daad van verbondenheid? Is het een op zichzelf staand dingetje of is het ingebed in een liefdesrelatie? Is het een manier om je af te reageren of om samen de liefde te vieren? Is seks een middel om je gebrek aan liefde te compenseren of om juist liefde te geven? Is het iets wat 24/7 voorhanden moet zijn of kun je wachten om er samen met je partner iets moois van te maken? Is het een impulsbevrediging of een existentieel avontuur met je geliefde? Kost het 50 euro of is het onbetaalbaar?

Ik vraag maar…

X