Skip links

Bestaat er zoiets als gezonde seks?

Huh? Gezonde seks? Bestaat dat?  Met grote ogen kijkt ze me aan, denkt even na en zegt vervolgens: ja, dat zal natuurlijk wel. Als je gezond eten hebt, zul je ook wel gezonde seks hebben. Eigenlijk wel logisch..

Wat een eye-opener voor deze vrouw, ik noem haar even Annet. Zo had ze het nooit eerder bekeken, nu komt ze zelf op deze gedachte.  Ze werkt al lange tijd in de prostitutie. We kennen elkaar nu zo’n vijf jaar, hebben leuk contact en voeren regelmatig gesprekken. Zeker nu er zo weinig klanten zijn breekt het haar dag om even een praatje te maken. De onzekerheid in de business en de gemeente Amsterdam met haar nieuwe regelgeving rond prostitutie, waar vrijwel geen enkele vrouw blij mee is, zorgen ervoor dat vele vrouwen zich zorgen maken en op een punt van bezinning komen. Kan ik dit werk blijven doen? Wat levert het me op? Wat kost het me? Wat heeft het me überhaupt gebracht? Dit zijn slechts een paar vragen die door het hoofd van veel vrouwen malen.

Enfin, zo hadden we dus een gesprek. Annet vroeg mij wat ik behalve de twee dagen straatwerk nog meer doe, en ik vertelde haar dat ik, naast preventielessen over loverboys,  ook voorlichting over gezonde seksualiteit geef. Na haar eigen ontdekking dat er dus gezonde seksualiteit zou moeten bestaan, kwam vanzelf de volgende vraag: wat is gezonde seks dan? Ik vroeg haar wat ze zelf dacht, en ze noemde een rijtje op: dat je het hygiënisch doet, dat je respect hebt voor elkaar, dat je lief bent voor elkaar.  Is het gezond als een klant met jou seks heeft, en vervolgens naar huis, naar zijn eigen vrouw gaat? Nou nee, die man heeft natuurlijk niet echt een gezond seksleven.. Maar wat versta jij onder gezonde seks? Daar sta ik dan, in het raam, het rode licht weerkaatsend op mijn jas, naast een vrouw in lingerie, terwijl er mannen heen en weer lopen en verlekkerd naar binnen kijken. Te praten over gezonde seks.

Ik vertel haar mijn visie op seksualiteit. Dat ik het iets heel kostbaars vind, en daardoor tegelijk iets heel kwetsbaars. Dat je er intens van kunt genieten, maar ook intens in bezeerd kan raken. Dat het iets is waar je met uiterste voorzichtigheid mee moet omgaan. Gezonde seks vraagt om gezonde kaders. Kaders zoals Annet zelf al aangaf: respect hebben en lief zijn. Ik geloof niet in seks zonder liefde. Sowieso geloof ik niet in ‘seks an sich’. Seks voor de seks. Dat zie je zelfs in de prostitutie terug. Veel mannen komen niet (alleen) voor de seks, maar juist om door de vrouw gehoord, gezien, gerespecteerd en bewonderd te worden. Seks is zo intiem, behalve  lichamelijk  geef je jezelf ook emotioneel bloot. Tenzij je die gevoelens afsluit, een knop omzet, zoals de vrouwen dat vaak noemen. Of zoals sommige mannen proberen een seksuele kick te krijgen, waarbij de prikkels vaak steeds extremer moeten worden aangeboden om tot eenzelfde kick-ervaring te komen. Maar goed, hier zie je alweer hoe het lichamelijke aspect wordt losgekoppeld van het gevoel. In mijn optiek niet gezond. Geest, ziel en lichaam horen bij elkaar, wanneer je daar een scheiding in aanbrengt krijg je schizofrene reacties.

Seksualiteit wordt steeds intenser wanneer het zich ontwikkelt binnen een stabiele relatie. Een relatie waarbinnen je op elkaar aankunt. Wat mij betreft: waarbinnen je elkaar trouw voor het leven belooft. Het gaat dan niet om ‘de seks’ alleen, maar seks is dan de finishing touch van een stabiele en liefdevolle relatie. Het geeft daarnaast de sjeu, het plezier, de binding die de relatie kleur geeft. Een intense intimiteit die de potentie heeft om geliefden levenslang van elkaar te laten genieten. Exclusiviteit binnen een seksuele relatie, dat wil zeggen 100% voor je partner gaan en niemand in je relatie laten inbreken geeft de veiligheid die nodig is om als partners volledig te kunnen bloeien.

Wat ik moeilijk vind als ik een voorlichting geef, is dat er zo vaak meisjes naar me toekomen die vertellen dat ze seks afschuwelijk vinden. Ze zijn er op jonge leeftijd mee begonnen. Uit nieuwsgierigheid, onder groepsdruk of om hun vriendje niet kwijt te raken. Veel meisjes voelen zich heel goedkoop, en denken dat jongens hen alleen om de seks leuk vinden. Jongens op hun beurt willen graag seks, maar zeggen tegelijk geen respect te hebben voor meisjes die daar heel gewillig in zijn.

Ik merk dat jongeren graag het gesprek aangaan over seks. Vaak doen zij dat liever niet met hun ouders, want dat vinden ze gênant. Wanneer zij leren wat seks met je doet, niet alleen lichamelijk, maar juist ook emotioneel, dan gaan zij er bewuster mee om. Dat helpt hen gezondere keuzes te maken. Keuzes die nodig zijn om hun droom waar te maken. Want de droom van de meeste jongeren is: huisje, boompje, beestje, en gelukkig worden. Ik geloof erin dat die droom werkelijkheid kan worden. Het zou wreed zijn die droom om zeep te helpen door jongeren maar wat te laten aanrotzooien met seksualiteit, omdat ze het zogenaamd allemaal moeten ontdekken.

Soms ontmoet ik mensen die hun droom volledig zijn kwijtgeraakt. Die mensen gaan vaak spotten. Bijvoorbeeld: gezonde seksualiteit? Je komt zeker uit het jaar nul. Deze mensen hebben evengoed verlangen naar liefde en veiligheid, maar velen van hen zijn gedesillusioneerd. Sommigen van hen zijn vanwege hun seksuele ervaringen hun zelfrespect volledig verloren en voelen zichzelf ‘opgebruikt’. De boodschap van gezonde seksualiteit herinnert hen aan wat ze zelf niet hebben, en om zichzelf te beschermen kunnen zij niet veel anders dan degenen op wie ze jaloers zijn naar beneden te halen. Om hun eigen leegte niet te voelen lachen ze diegenen uit die op een respectvolle manier met seksualiteit omgaan.

Dit is overigens het geluid dat je het meest hoort om je heen. Daartegenover zou ik willen zetten: ga voor goud als het gaat om seksualiteit, en laat je niet intimideren door dit wolvengehuil!

X