Skip links

Attractiepark Amsterdam Redlight: toegang vrij!

Het is weer feest op de Wallen vandaag! Rode duivels zoeken hun vertier tussen de rode lampen. Grote vlaggen, trommels, veel rood-zwart-gele kleding en natuurlijk de Rode Duivel-maskers. De Belgische voetbalsupporters maken er een dagje van. Overdag met z’n allen bier drinken en over de wallen zwalken, vanavond een potje voetbal kijken.

Veel bombarie en veel bier. In groepen struinen ze door de straten. Rond half 4 kunnen de meesten niet meer recht lopen. ‘Hollandse hoerèèèn’, brult een supporter, waarop de hele groep hem begint na te brullen.

Een andere groep heeft het gemikt op een dame die in het raam staat. Op het moment dat ze reageert op het roepen van een stoere man begint de hele groep te lachen en te wijzen en obscene gebaren te maken. De vrouw lijkt gekwetst en loopt naar achteren, uit het zicht van de mannen.

In een volgende straat heeft weer een andere groep zich neergezet om vanuit de veiligheid van de groep op afstand te schreeuwen naar de dames die binnen hun gezichtsveld vallen. Eén voor één verdwijnen ze achter het gordijn.

Het is weer één van de dagen waarop het attractiegehalte in de Redlight hoog is. De honderden supporters vermaken zich met de vrouwen zoals kinderen in de dierentuin dat met de aapjes zouden doen. De horeca vaart er wel bij, die kunnen de halve liters haast niet aandragen.

Eén groep vermaakt zich echter niet, maar wordt de hele dag lastiggevallen, uitgelachen en bespot. Voor hen is dit weer één van de vreselijke dagen waarop ze weinig tot niets verdienen maar wel de hele dag te kijk staan. Waarop velen de kamerhuur niet bij elkaar kunnen pezen maar wel moeten betalen, oftewel  moeten betalen om bespot te worden. Een vrouw zei onlangs: ‘wat denken ze wel, dat we geld krijgen om hier te staan en bekeken te worden?’.

Op het kantoor van Bright Fame zeggen we wel eens: de Redlight is een attractiepark geworden. Waarom wordt hier eigenlijk geen entree gevraagd, wat vervolgens onder de vrouwen verdeeld wordt? Nederland in het algemeen en Amsterdam in het bijzonder is zo trots op haar prostitutiebeleid, maar wat is er gruwelijk weinig oog voor de vrouwen die werkzaam zijn in deze branche. We hebben het allemaal prima geregeld, zeggen we dan. Prima voor iedereen die er plezier wil beleven en prima voor de kroegen. Maar voor de vrouwen?

X