Skip links

Anastasia

Weloverwogen kiest zij haar woorden. Voorzichtig, maar met de stelligheid van iemand die weet waar ze het over heeft. Wij zijn in een opmerkelijk  gesprek met Anastasia (niet haar echte naam). Jaren geleden kwam ze vanuit Oost-Europa naar Nederland om in de prostitutie haar geld te verdienen. Ze heeft dit werk enige jaren gedaan en heeft nu een andere baan gevonden. Ze heeft nog veel contact met vrouwen die in het vak zitten, en zet een haarscherp beeld neer van de situatie van velen van hen: “Veel vrouwen komen net zoals ik hier naartoe om geld te verdienen, en dan zeggen ze dat ze het leuk vinden. Als ze dan drie dagen hebben gewerkt, vraag ik of ze het nog steeds leuk vinden. Meestal zeggen ze nee, maar ik doe het voor het geld. Ik werk om straks een huis te kunnen kopen en voor mijn kinderen te kunnen zorgen. Maar meestal gaat al het geld gewoon op, ook als ze veel verdiend hebben. Dan kopen ze kleren of parfum voor zichzelf om toch een beetje plezier te hebben. De meesten komen er niet aan toe om voor hun toekomst te sparen. Nu met de crisis kunnen ze vaak niet eens de huur van hun kamer betalen. Ze raken steeds verder in de schulden.”

Waarom kiezen  vrouwen er volgens jou voor om dit werk te gaan doen?, vraagt mijn collega haar. Het begint vaak al op school, zegt ze. Meisjes die al jong seksueel actief zijn, worden populair bij de jongens. Maar niet alleen populair, ze worden ook gebruikt. De jongens weten dat ze seks kunnen krijgen bij deze meisjes. Het meisje geeft wel seks, want dan denkt ze dat die jongen bij haar blijft. Die jongen vraagt of ze voor de webcam haar kleren wil uitdoen, en laat dat tegen geld aan zijn vrienden zien. Hij kan ook die beelden gebruiken om haar te dwingen met zijn vrienden naar bed te gaan. Zo worden meisjes op school al hoer en zo worden jongens pooier.

Ik vertel haar dat ik preventiewerker ben, en vraag haar waar en wanneer ik volgens haar het beste kan beginnen met preventie. Heel stellig antwoordt ze: bij de ouders! De ouders moeten  met de kinderen over seks praten. In mijn land doen ouders dat nooit, maar van wie moeten kinderen het anders horen? Moeten ze het zelf uitzoeken?  De ouders moeten de kinderen ook heel veel liefde en aandacht geven, want dan krijgen ze respect voor zichzelf. De meisjes die heel jong met jongens naar bed gaan, hebben geen respect voor zichzelf, maar willen aandacht hebben en denken dat ze wat waard zijn als jongens seks met hun willen.

Maar hier in Nederland is het slecht geregeld, gaat Anastasia verder. Zodra het kind geboren is moet de moeder gelijk alweer aan het werk. Nou ja, bijna gelijk dan. De band met het kind wordt doorgesneden. Geen tijd meer voor de borstvoeding. In ons land is dat beter. Daar mag een moeder drie jaar voor haar baby zorgen. Hier groeien veel kinderen zonder de ouders op en als de ouders er zijn zijn ze gestrest. Als je kinderen hebt, moet je zorgen dat ze gelukkig kunnen zijn. Anders krijgen ze later veel problemen. En dan… ze wijst met een veel betekenend gebaar naar de ramen waar de vrouwen aan het werk zijn.

 

Wij waren onder de indruk van het inzicht van deze ervaringsdeskundige vrouw. Haar uitspraken zouden misschien enige nuance kunnen gebruiken, toch kies ik ervoor deze in dit blog weer te geven zoals zij het heeft gezegd. Zo wil ik haar authenticiteit  eer aan doen.

 

X