Skip links

“Als wij er niet zijn wordt er veel meer verkracht”

Ze ziet ons al aankomen en zwaait de deur open. Het mooie van het straatwerk dat ik bij Bright Fame in de prostitutie-straten in Amsterdam doe, is dat we met vele vrouwen een vertrouwensband  opbouwen. Zoals met Rachel (niet haar echte naam). Zij werkt al meer dan de helft van haar leven als prostituee.

In gesprek met haar gaan we al snel de diepte in. We zijn oprecht geïnteresseerd in elkaar, in elkaars motieven en de kijk die we hebben op het ‘werkveld’. De laatste keer dat we met Rachel spraken stak zij het beeld dat zij van mannen heeft niet onder stoelen of banken. ‘Alle mannen zijn hetzelfde. Ik weet zeker dat alle mannen naar de hoeren gaan. Een man kan nu eenmaal niet zonder seks. Wij helpen die mannen. Ze denken met hun pik. Maakt niet uit of ze getrouwd zijn. Minstens de helft van de mannen die hier komt is getrouwd. Wij doen goed werk. Als wij er niet zouden zijn zouden er veel meer vrouwen en kinderen worden verkracht.’

Vervolgens richt ze zich naar mijn mannelijke collega en vraagt: “En jij, jij zou hier in je vrije tijd toch ook gerust kunnen komen?” ” Ja”, antwoordt hij, “dat zou ik voor de ‘technische seks’ in principe best kunnen doen. Maar ik heb in de loop van de tijd dat ik getrouwd ben geleerd dat het echte plezier, de echte waarde en diepgang van seks ten diepste ligt in het kennen van elkaar en het feit dat je je wederzijds aan elkaar geeft en die ander toestaat om dichtbij te komen.  Als ik naar een prostituee ga en  bedenk wat zij de hele dag moet meemaken, dan kan ik daar echt niet van genieten. Het zou puur egoïstisch zijn en misbruik voor mijn eigen genot.”

“Wij mannen zeggen vaak stoer: we ‘nemen’ een vrouw. Dat klopt helemaal niet, het is een verwrongen beeld. Een man hoort zich in seks juist aan de vrouw te geven. Kijk alleen maar hoe het biologisch in elkaar zit, en dan hebben we het nog niet eens over jezelf als persoon. Dat laatste vinden wij mannen vaak moeilijk, want dan moeten we onszelf, met onze sterke èn zwakke kanten, blootgeven aan onze vrouw.”

“Maar jullie zijn christenen, jullie denken heel anders”, werpt ze tegen. Hier moeten we haar toch echt tegenspreken. Zouden alleen christenen vrouwen met respect kunnen behandelen? Daarnaast: onder christenen komt prostitutiebezoek net zoveel voor als onder niet-christenen.

We spreken erover wat het eigenlijk betekent wanneer je zegt dat alle mannen hetzelfde zijn en als ze geen seks krijgen ze het maar nemen. Dat zou betekenen dat alle mannen roofzuchtige wilde beesten zijn die hun instinctieve drang niet in bedwang kunnen houden. ‘Maar dat KUNNEN ze toch ook niet?’, reageert Rachel. Het schokt ons dat zij, en voor zover we weten de meesten van  haar collegae, op deze manier naar mannen kijkt. Heeft zij dan werkelijk geen man gekend die het om haarzelf in plaats van om haar lijf te doen is?

Helaas houden vele mannen het (schrik)beeld van de man als roofdier in stand, eenvoudigweg omdat zij zich zo gedragen. Hier zit volgens mij wel een bepaalde vooronderstelling achter. Is iemand een aanhanger van het evolutie-geloof, dan oppert men (dit heb ik regelmatig gehoord) dat jagen een oerinstinct is en de voortplantingsdrift zich niet laat temmen. Dat rechtvaardigt het recht op seks. Krijg je het niet dan koop of roof je het.

Ik geloof echter niet dat een mens een geëvolueerd dier is maar is gemaakt naar het beeld van zijn Schepper. Hij wordt dus niet geleid door een dierlijk instinct, maar heeft bij zijn creatie eigenschappen meegekregen die hem onderscheidt van een dier en hem een mens maakt: een ingebouwd besef van goed en kwaad en van recht en onrecht. Dat niet alle mensen die eigenschappen benutten is een feit, maar elk mens heeft een keuze!

Om terug te komen op het gesprek: het is een misvatting dat de prostitutie er moet zijn omdat mannen anders gaan verkrachten. Als mannen willen, zijn zij uitstekend in staat hun driften te bedwingen. Het probleem ligt in dat WILLEN. Het is ook een misvatting dat prostituees mannen zouden helpen. Zij helpen hem even van zijn spanning af, maar daarna is zijn leven hetzelfde als ervoor.

De mannen in ons team zijn van een enorme toegevoegde waarde. We merken steeds dat het vrouwen in eerste instantie verbaast, maar vervolgens ontroert, wanneer  een man oprecht in haar als persoon is geïnteresseerd, en niet in haar lichaam. Een man die komt voor haar, in plaats van voor zijn eigen gerief, dat betekent eerherstel voor haar. Tegelijk doet zij de ontdekking: NIET alle mannen zijn hetzelfde. Er zijn ook ECHTE mannen. Mannen die vrouwen willen kennen zoals ze echt zijn, hen respecteren en hoogachten.

 

 

 

X