Skip links

Als het kwartje valt..

Wat is eigenlijk het beste moment om met seks te beginnen?

Als je eraan toe bent…

Wanneer ben je eraan toe?

Nou uhhh als je serieuze verkering hebt. Ik zou niet gelijk de eerste dag met iemand naar bed gaan maar wachten tot je een paar maanden hebt. Wanneer je weet dat het niet meer uit gaat.

Hoe kun je weten dat het niet meer uit gaat? Hoe is dat bij jullie? Hoe reëel is het dat het niet uit gaat nadat je seks hebt gehad?

Niet. Natuurlijk heb je grote kans dat het uit gaat als je zo jong bent.. En dan komen de verhalen los.. Over jongens die altijd seks willen. En jij dan? Wil jij niet? Nou, op zich wil ik wel maar nu nog niet. Maar ja, toch maar gedaan want het hoort erbij toch? Je kunt hem toch niet altijd laten wachten? 

Hoe voel je je als je met iemand seks hebt gehad en het gaat uit? Ja k*t natuurlijk. De volgende keer word je wel voorzichtiger. Iemand anders is juist niet meer voorzichtig. Ik ben nu toch geen maagd meer dus wat maakt het uit?

Zomaar wat flarden uit gesprekken die ik de laatste weken met tieners gevoerd heb. Tieners die vaak zo verward zijn over seksualiteit, zeker wanneer ze eenmaal seksueel actief zijn. Hoe dat komt? Omdat tieners uitgaan van de informatie die ze absorberen vanuit hun omgeving en de (sociale) media. Informatie die uitnodigt en uitdaagt om op jonge leeftijd met seks te beginnen en veel te experimenteren met spannende seksuele spelletjes. Eenmaal met iemand naar bed geweest worden zij vaak overvallen met gevoelens van schaamte en teleurstelling omdat het in het echt tegenviel. Het gevoel van afwijzing, goedkoop zijn en een beschaamd vertrouwen wanneer de relatie toch geen blijvertje was of het een one-night stand was.

Oftewel: in het echt werkt het heel anders dan de verhalen die opgehangen worden. Hoe komt dat eigenlijk? En hoe werkt het dan echt?

Aan de hand van het voorbeeld van twee stukken ongebruikt tape leg ik meestal uit wat er neurologisch gezien gebeurt bij seksuele activiteit. Er vindt hechting plaats die mbv MRI te meten is. Net zoals tape het best blijft plakken als het vers van de rol komt heeft de eerste seksuele ervaring de meeste impact. Dit is de reden dat de meeste mensen zich de eerste keer nog herinneren. Voor de beste hechting moet je de tape niet lostrekken.

Wat gebeurt er nu wanneer een (seksuele) relatie verbroken wordt? Net als de ‘hechtkracht’ van tape is seks een krachtige verbinding die niet ongedaan kan worden gemaakt zonder grote emotionele en zelfs lichamelijke(!) pijn. De binding is zo sterk dat,  nadat een relatie wordt verbroken, hersenscans op de gebieden waar de fysieke pijngebieden zich bevinden dit al laten zien.

Bovendien wordt het vermogen je voor langere termijn te binden beschadigd, net zoals tape zijn hechtkracht verliest wanneer het losgetrokken wordt. Eén van de dingen waar je dat aan merkt is dat je steeds minder vertrouwen in een relatie krijgt. Wat we ook vaak zien wanneer iemand eenmaal seksueel actief geworden is hij of zij steeds kortstondige relaties heeft. Seks met iemand hebben of een relatie starten is niet zo moeilijk; een relatie volhouden en duurzaam laten zijn vraagt om een gezond hechtingsvermogen.

Als dit kwartje eenmaal valt… Dat zie ik steeds gebeuren en dat is zo mooi!  Jongeren snappen het omdat ze vaak bij zichzelf herkennen dat het zo werkt. Opeens begrijpt het meisje waarom ze, na zoveel jaren en na zoveel vriendjes, altijd weer terugverlangt naar haar eerste vriend. Maar waarom, in vredesnaam, heeft niemand dit verteld?

Zoveel jongeren van hen zouden graag een stabiele relatie willen, nu of in de toekomst, maar hebben geen flauw idee hoe dat moet. Hoe bouw je een gelukkige, langdurige relatie  op? En hoe houd je die goed? We onthouden jongeren veel goeds als we hen daarin niet begeleiden. Sterker nog: als opvoeder is het onze verantwoordelijkheid dat te doen.

Door het voorbeeld van de tape beseffen ze dat ze in hun toekomst kunnen investeren door hun hechtingsvermogen in tact te houden.  Deze informatie moeten we echt met onze kinderen delen. Laat hen weten hoe het werkt en help ze juiste, verstandige keuzes te maken!

 

X